45 dkg liszt
2 db tojás
víz
20 dkg füftöltszalonna
30 dkg juhtúró
só,
A burgonyát amennyire csak lehet vékonyra reszeljük és a liszttel, tojással, vízzel, a kiszült zsírral sűrű nokedli tészta állagúra összekevere, sózom. Nagy fazékban vizet forralunk.
A gyakorlottabbak deszkáról kézzel szaggatják, de a nokedliszaggató is kitűnően megfelel a célnak
Kicsit hosszabb ideig főzzük, mint a nokedlit, hogy a krumpli is megfőjön. Leszűrjük és üvegtálba rakjuk.
A juhtúrót felforrósítjuk, összekeverjük a galuskával és a szalonna nagyobb részével.
A tetejére még juhtúró darabokat teszünk és egy nagyon rövid időre sütőbe tesszük.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.