60 dkg finomliszt
2 db tojás
50 g élesztő
0.5 l tej
0.5 dl napraforgó olaj
2 tk só
2 teáskanál cukor
A tetejére
1 db tojás
A szóráshoz
mandula, mák, durva só ízlés szerint
Az édes kalácsba, vaníliáscukrot, citromhéjat is teszünk
Egy keverőtálba üssünk bele két tojást, és fokozatosan hozzáadva az olajat, keverjük sima állagúvá. Ha az élesztő felfutott, adjuk a tojáshoz a tej másik felével együtt, majd hozzáadva a lisztet, cukrot és sót, keverjük lágy tésztává.
Dagasszuk a tésztát hólyagosra, a tésztának nagyon lágynak kell maradnia.
Kelesszük a tésztát, majd öntsük ki a keverőtálból egy jól belisztezett gyúródeszkára. Liszttel szórjuk meg a tetejét, majd egy éles késsel vágjunk belőle kis darabokat (kb. 10x10 cm). A mennyiség függvényében kb. 20 db-ot kapunk.
A kis darabkákból formázzunk gombócokat, majd ujjaink segítségével sodorjunk belőle kb. 25-30 cm hosszú rudakat. Különböző fonási, csavarási technikákat használhatunk.
A harmadik tojást verjük fel, és kenjük meg a kalácsokat vele, majd szórjunk rájuk a díszítőelemeket.
Pihentessük a kalácsokat kb. 20 percig, majd süssük készre őket (kb. 16-18 perc).
Ha kész, vegyük ki a sütőből, és takarjuk le tiszta konyharuhával a kalácsokat, amíg kihűlnek.
Helyi sonkával és sajttal gazdagítva, vagy lekváral kínáluk.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.