25 dkg margarin
25 dkg túró
2 dl tejföl
10-10 kg sajt belegyúrni és szórni
4 dkg élesztő
2 teáskanál só
1 tojássárgája
cukor
A margarint megolvasztjuk, hozzávalókat összekeverjük, egy kevés túrót kihagyva.
Lágy rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk, amit egy kicsit kelesztünk.
Ezt követően kinyújtjuk, megszórjuk a maradék túró felével, a sajt felével és hajtogatjuk, ismét kelesztjük.
Megismételjük még egyszer az előző műveletet a maradék alapanyagokkal.
A következő kelesztést követően a levegőt kinyomkodva nyújtjuk, kb 2- cm vastagságúra, megkenjük tojással, megszórjuk bőven sajttal és kiszaggatjuk, illetve háromszökekre vágjuk.
Hagyuk kb. még 10-15 percet kelni, majd előmelegített sütőben 17-180 fokon aranybarnára sütjük,
Sós csemegeként a böllérfesztiválon kínáljuk, de más alkalmakkor, de gulyáslevesek mellé is nagyon finom.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.