10 g élesztő (friss)
1,2 dl víz (langyos)
fél tk cukor
fél tk só
fél ek olaj
A lisztet és a sót szitáljuk egy tálba, és öntsük bele az élesztős vizet. A maradék vizet is tegyük hozzá, és kezdjük dagasztani. Kézzel elég jó edzés, géppel kicsit szórakoztatóbb.
Ha gyúrható állapotba kerül a tészta, akkor borítsuk ki a pultra, kézzel is dagasszuk át újra, és formázzunk belőle egy gombócot.
Olajozzunk ki egy tálat, és tegyük bele a tésztát, és úgy forgassuk, hogy minden oldalról befedje az olaj. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni akár 1,5-2 órán át, vagy amíg a tészta a duplájára nem nő.
Nyomjuk ki a levegőt a tésztából, és vágjuk 5-6 darabra. Formázzunk belőle kis golyókat, tegyük egy lisztezett felületre, és hagyjuk további 10 percig pihenni.
Melegítsük elő a grillkövet 250 fokra. Ha a grillrácsra követ teszünk, arra egy kis tűzálló tálban helyezzünk vizet a párásításhoz, vagy magát a grillkövet locsoljuk meg.
A pitákat nyújtsuk ki kerekre úgy, hogy az átmérőjük körülbelül 10-12 centiméter legyen, a magasságuk pedig fél centiméter. mindkét oldalukat süssük 4-6 percig. Így lesz kívül ropogósabb, belül puhább. Ha puhábbra szeretnénk, akkor süssük picit rövidebb ideig.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.