Vissza
Jásdi kemencés kuglóf
 50 dkg liszt

2,5 dl tej

1 dl étolaj

25 db édeske

1 egész és 2 tojássárgája

2,5 dkg élesztő

2 kanál cukor

csipet só

mazsola

citromhéj

vaníliás cukor

2 kanál kakaó

 Közösségünkben régi hagyomány, hogy a lakodalmakra kemencében sült kuglófot készítettek, és ezt tálalták a vendégváráson tejeskávé kíséretében. A templomba menet a nézelődőknek is osztogattak belőle.

A tésztát cserép kuglófformába tették, és egyszerre 15-20 darabot sütöttek a kemencében. A tájegységen belül csak a mi kis falunkban sütöttek és sütnek ma is édes kemencés kuglófot. A községben még ma is kedvelt édesség, amely fennmaradásával őrzi a hagyományt.

Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel, és a cukorral, az édeskét feloldjuk fél dl langyos vízben.

A kakaó kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk, majd két fele vesszük a tésztát.

Az egyik feléhez a kakaót hozzáadjuk.

Meleg helyen kelesztjük.

Megfelezzük a sárga és a barna tésztát.

Egy sárga cipót téglalapra nyújtunk, rádolgozunk egy barna cipót, feltekerjük, és zsírozott lisztezett

kuglófformába tesszük. Pihentetjük, majd kemencében sütjük.

Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook