2,5 dl tej
1 dl étolaj
25 db édeske
1 egész és 2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
2 kanál cukor
csipet só
mazsola
citromhéj
vaníliás cukor
2 kanál kakaó
A tésztát cserép kuglófformába tették, és egyszerre 15-20 darabot sütöttek a kemencében. A tájegységen belül csak a mi kis falunkban sütöttek és sütnek ma is édes kemencés kuglófot. A községben még ma is kedvelt édesség, amely fennmaradásával őrzi a hagyományt.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel, és a cukorral, az édeskét feloldjuk fél dl langyos vízben.
A kakaó kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk, majd két fele vesszük a tésztát.
Az egyik feléhez a kakaót hozzáadjuk.
Meleg helyen kelesztjük.
Megfelezzük a sárga és a barna tésztát.
Egy sárga cipót téglalapra nyújtunk, rádolgozunk egy barna cipót, feltekerjük, és zsírozott lisztezett
kuglófformába tesszük. Pihentetjük, majd kemencében sütjük.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.