5 dkg élesztő
6 dl tej
2 egész tojás
50 db édeske
1 db margarin
2 kanál étolaj
Töltelék:
Cukrozott darált mák, bodzalekvár
Régen nagyobb ünnepekkor bodzalekváros-mákos hosszú kalácsot sütöttek, ez számított helyi specialitásnak.
A régi hagyományt még ma is őrzik, a falusiak még ma is főznek bodzalekvárt, amiből kalácsot készítenek.
Fontos, hogy a régi ízek és specialitások fent maradhassanak a jövő számára.
A tejben felfuttatjuk az élesztőt 2 kanál cukorral. Az édeskét fél dl langyos vízben feloldjuk.
A hozzávalókat összedolgozzuk, és meleg helyen kelesztjük.
Lisztezett deszkán 4 cipót készítünk, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a mák és a lekvár keverékével.
Összetekerjük, zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. 10 percig pihentetjük és kisütjük.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.