Vissza
Bodzalekváros-mákos hosszú kalács
 1 kg liszt

5 dkg élesztő

6 dl tej

2 egész tojás

50 db édeske

1 db margarin

2 kanál étolaj

 

Töltelék:

Cukrozott darált mák, bodzalekvár

 Községünk környékén sok bodza terem, ezért a helyiek a bodzából lekvárt főznek.

 

Régen nagyobb ünnepekkor bodzalekváros-mákos hosszú kalácsot sütöttek, ez számított helyi specialitásnak.

A régi hagyományt még ma is őrzik, a falusiak még ma is főznek bodzalekvárt, amiből kalácsot készítenek.

Fontos, hogy a régi ízek és specialitások fent maradhassanak a jövő számára.

A tejben felfuttatjuk az élesztőt 2 kanál cukorral. Az édeskét fél dl langyos vízben feloldjuk.

A hozzávalókat összedolgozzuk, és meleg helyen kelesztjük.

Lisztezett deszkán 4 cipót készítünk, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a mák és a lekvár keverékével.

Összetekerjük, zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. 10 percig pihentetjük és kisütjük.

Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook