10 kg cukor
A gyalogbodza elkészítés különös tudást igényel, amit hosszú idő óta örökítenek át a jásdi asszonyok anyáról lányra. Ezt a tudást osztják meg a szépkorúek a fiatalokkal is a tájházben, amikor a gyalogbodza felhasználást és a lekvárfőzést tanítják meg.
A gyalogbodza lekvár a jásdi ünnepi konyha alapanyaga.
A lekvárfőzésnek csak akkor fogjon hozzá, ha biztos abban, hogy a megfelelő alapanyagot használja és a technológiát ismeri! A hibás elkészítés mérgezést okozhat!
A bodzaházben szívesen segítenek!
Egy teljes napig főzzük. Főzés közben a felszínre fel jön a „sumina”, az az a méreganyag, melyet egy szűrő segítségével eltávolítunk. Ha már a felszínen nem látunk méreganyagot és el kezd sűrűsödni a lekvár, hozzáadjuk a cukrot. Egy kondérba 10-12 kg kerül. Ízlés szerint édesítse mindenki.
Addig kevergetjük a tűz fölött, amíg a cukor el nem olvad, eközben hozzá adunk még nátrium-benzoátot.
Feltöltjük az üvegeket lekvárral, majd fejjel lefelé fordítva teszem le a légmentes zárás érdekében.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.