30 dkgl iszt
1 ek vaj
1 db tojás
magozott szilva
cukor
fahéj
15 dkg zsemlemorzsa / mák / dió
1 ek porcukor
A szilvát megmossuk, leszárítjuk és kimagozzuk, közepébe kicsi fahéjas cukrot teszünk
Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A szilvaszemeket a tésztalapok közepére helyezzük, és a sarkokat összecsippentjük. Lisztes kézzel gömbölyűre formázzuk a gombócokat, és a lobogó vízben főzzük kb. 15 percig.
Közben a maradék vajat felforrósítjuk. Beleöntjük a zsemlemorzsát, tetszés szerint 1 ek porcukorral édesítjük, és állandó keverés mellett világosbarnára pirítjuk.
A gombócokat kivesszük a főzővízből, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a vajas morzsában. Mákban vagy dióban forgatva is nagyon finom!
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.