40 dkg kristálycukor
1.5 l víz
1.5 dl 10 százalékos ecet
2 kisebb rúd fahéj
3 db szegfűszeg
1 csipet só
Csak ép gyümölcsöket használok, ez fontos!
A savanyító léhez összekeverem egy lábosban a vizet, az ecetet, a sót, a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, majd forrald fel.
A szilvákat az alaposan elmosott, szárított üvegbe rendezem, szépen, mutatósan, szorosan egymás mellé, majd felöntöm a fűszeres vízzel.
Kicsit hagyom állni benne a gyümölcsöt, majd a levet óvatosan leöntve ismét átforralom. Ezt követően a gyümölcsre töltöm, hogy ellepje.
Az üvegeket jó alaposan, légmentesen lezárom, meleg dunsztban kihűtöm, majd a hűvös kamrában tárolom.
Kell egy-két hónap, hogy a gyümölcs átvegye a fűszeres ízt, és finom savanyúsággá váljon.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.