1.5 kg sertésköröm
6 közepes db vöröshagyma
5 közepes db zöldpaprika
3 közepes db paradicsom
7 gerezd fokhagyma
4 teáskanál köménymag
só ízlés szerint
4 ek fűszerpaprika
200 g sertészsír
3 dl víz
A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk nagyobb darabokra, majd zsíron tegyük fel pirulni egy lábasban. A zsír mennyiségétől ne ijedjünk meg, a jó alaphoz, és ennyi zöldséghez kell ennyi, ettől nem lesz zsíros az étel. Ebben a stádiumban beletehetjük az edénybe a csülök eldarabolt csontjait is. Amikor aranyszínűre pirult, adjuk hozzá a felkockázott nem csípős zöldpaprikát. Amikor a paprika üveges, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot is, majd pirítsuk addig, amíg a paradicsom szétfő.
Amikor az alap elkészült, kevés vízzel öntsük fel, és forraljuk össze. Az átmosott körmöket ezután tegyük az alapba, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménymaggal, és lassan, kis lángon pároljuk. Figyeljünk rá, mert könnyen odakap.
Kockázzuk fel a csülköt nagyobb darabokra és akkor tegyük a körömhöz, amikor az már majdnem készre párolódott. Apránként pótoljuk a folyadékot, ne legyen leveses.
Ízesítsük foghagymával, kóstoljuk és főzzük készre.
Akkor jó, ha sűrű és cupákos. Ha túl sok zsír főtt kia húsból merjük le még amíg forró.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.