1 kg vöröshagyma,
8-10 gerezd fokhagyma,
½ kg tv. paprika,
2 evőkanál pirospaprika,
2 teáskanál bors,
2 teáskanál kömény (őrölt),
8-10 szem boróka bogyó,
só ízlés szerint,
½ l vörösbor (2 dl a pörköltbe, 3 dl a szakácsba)
és a fűszereket.
2-2,5 óra alatt puhára pároljuk, a végén beleöntjük a 2 dl vörösbort,
összeforraljuk.
Sós főtt krumplival vagy puha kenyérrel, kovászos uborkával tálaljuk.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.