3 dl víz
2.5 dkg élesztő
1.5 dl tej
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 kg sertéslapocka
2 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
4-5 gerezdfokhagyma (kis fej, apróra vágva)
2 db paradicsom (négy felé vágva)
2 közepes db paprika (hosszában félbevágva)
2 ek disznózsír
2 ekpirospaprika
só, bors, kömény
ízlés szerint babérlevél, majoranna, csípős paprika
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg körülbelül 10 perc alatt megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld át, majd add hozzá a sót, és több részletben a vizet. A liszt minőségétől függ, hogy kell-e bele mind. Jól dolgozd össze a tésztát. Akkor jó, ha közepesen kemény, fényes, és lejön a kezedről. Takard le, és keleszd körülbelül egy órán át.
Amikor a duplájára nő, tedd át lisztezett felületre, gyúrd át, és formázz belőle két bucit. Rakd őket egy tepsibe, és keleszd még 15-20 percig. Előmelegített sütőben süsd meg 200 fokon 25-30 perc alatt. Amikor kihűl, vágd ketté. Mielőtt belemernéd a levest, kapard ki a belsejét.
A pörköltet a korábbi sertéspörkölt recept alapján készítettük.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.