1 kg burgonya
2 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
4-5 gerezdfokhagyma (kis fej, apróra vágva)
2 db paradicsom (négy felé vágva)
2 közepes db paprika (hosszában félbevágva)
2 ek disznózsír
2 ekpirospaprika
só, bors, kömény
ízlés szerint kakukkfű, majoranna, csípős paprika
Hozzáadjuk a húst, megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Beledobjuk a babérlevelet.
Fél órát lefedve főzzük. Addig a paprikát, paradicsomot és a krumplit kockákra vágjuk.
Fél óra leteltével hozzáadjuk a pörkölthöz. A fokhagymát is belenyomjuk. Felöntjük még egy kevés vízzel és kb 20 perc alatt készre főzzük. A végén hozzáöntjük a vörösbort és még egyet forralunk rajta.
Aki szereti csípős paprikát is adhat hozzá.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.