10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
10 kg füstölt sonka
2 nagy db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 közepes fej vöröshagyma
20 dkg parasztkolbász
2 dl tejföl
1 dl tej
1 evőkanál finomliszt
3 kk fűszerpaprika
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, elhagyható)
babérlevél ízlés szerint (elhagyható)
3.2 l víz
Lehúzzuk a tűzről, és amikor már nem serceg, mehet bele a sonka és a pirospaprika. Jó alaposan elkeverjük, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, mehet bele a babérlevél és a fokhagyma.
Közben karikázzuk a sárgarépát és a fehérrépát, amit teszünk is a fazékba. Figyeljünk az arányokra! Itt még nem kellenek erős ízek. Ameddig a zöldségek félpuhára főnek, gyorsan pucoljuk és kockázzuk a krumplit., mejd beletesszük
Közben karikáztuk a kolbászt is (a bőrét húzzuk le), és a krumplival együtt megy a levesbe. Felfőzzük, és kóstolunk, ismét fűszerezünk
A krumpli gyakori kóstolgatása mellett készítünk egy habarást a tejjel, liszttel és tejföllel. Kevés tejben csomómentesre keverünk egy nagy kanál lisztet, és hozzákeverünk 2dl tejfölt. Amikor a levesben megfőtt a krumpli, szedünk ki a forró léből a habarásra, és gondosan elkeverjük. A létől felmelegedett habarást belekeverjük a levesbe, és kóstolunk. Itt még sózunk egy kicsit, nem vittük túlzásba a sózást főzés közben, akkor még kell egy kicsi só. A levest a habarással felfőzzük, és kész. Érdemes egy kicsit pihentetni tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.