0,5 kg marhalábszár, vagy nyaka (tarja),
3 dkg zsír, vagy olaj,
2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma,
2 ek házi paprika,
1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.
1 kg burgonya, 1 zellerlevél, 1 sárgarépa, 1 zöldség, köménymag, só, csipetke egy tojásból.
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom (vizet csak szükség esetén és nagyon keveset teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
2 liter sós vízben felteszem főni a cikkekre vágott burgonyát, zellert és a többi gyökérfélét. Mikor majdnem puha, beleteszem a levével együtt a pörköltet és belefőzöm a csipetkét, amellyel még kb. 10 percig főzöm.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.