1 kg lecsópaprika
3 csipet só (nagy)
0.5 kk fekete bors (őrölt)
1 ek fűszerpaprika (lapos)
2 kis db vöröshagyma (nagyobb)
3 ek napraforgó olaj
Teheteünk még bele:
szalonnát, kolbászt, virslit, tarhonyát, tojást, cukkinit, gombát.
Tölthetjük buciba.
Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen is, köretként vagy főételnek.
A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük.
A hagymát (magas lángon) az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát.
Amikor a paprika összeesett, és végre lett egy kis hely a fazékban (az sem hátrány, ha a hagyma mintájára a paprikát is odakapatjuk picit, ezért nem mérsékeltük a lángot), hozzáadjuk a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát.
Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek.
Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben levesszük róla a fedőt. Jó étvágyat!
Bátran próbálkozzanak az alapreceptet "felturbózni" minél változatosabb és ízletesebb alapanyagokkal.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.