Vissza
Juhász borában érlelt vaddisznó lencsegulyás
 20 dkg lencse

1 közepes db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

1 nagy db sárgarépa, 1 közepes db fehérrépa

1 kis db karalábé, 1 kis db zeller, 4 db zellerlevél

0.5 csokor petrezselyem, 1 nagy db paradicsom

0.5 közepes db hegyes erős paprika

1 tk fűszerpaprika, 1 db babérlevél, köménymag

5 dkg kolozsvári szalonna

0,5 kg pácolt vaddisznóhús

1 ek setészsír

0.5 db citrom

2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt

1 dl vörösbor

ízlés szerint 1 teáskanál fekete bors (őrölt)

 A lencsét előző este válogatás, mosás után beáztatjuk.

Másnap a hagymákat aprítjuk, a répát, a gyökeret, a paprikát, paradicsomot karikázzuk, a karalábét és a zellert daraboljuk, a zeller és petrezselyemlevelet aprítjuk.

A kolozsvári szalonnát kevés zsíron megpirítjuk. Ennek zsírjában megdinszteljük előbb a hagymát, majd a zöldségeket. Beletesszük a húst és övegesre pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával.

Kevés vízzel felöntve pároljuk.

A félig kész húsra ráöntjük a lencsét az áztató vizével, s még öntünk hozzá. Belerakjuk a babérlevelet, fűszerezzük.

45 perc főzés után beleöntjük a bort, facsarunk bele citromot

Kóstolás alapján, amikor kész az étel sűrűre habarjuk a liszt és tejföl keverékével.

 

Friss paradicsom és csípős paprika karikákkal tálaljuk.

Vissza
A honlapokon található információk a szolgáltatóktól származnak, azok naprakészségéért a működtető felelősséget nem vállal. Kérdés esetén a kapcsolatot közvetlenül vegye fel a kiválasztott szolgáltatóval.
Térségek közti együttműködés

„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”

A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.

Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok

Megtalál minket
Legfrissebb hírek
Facebook