1 közepes db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
1 nagy db sárgarépa, 1 közepes db fehérrépa
1 kis db karalábé, 1 kis db zeller, 4 db zellerlevél
0.5 csokor petrezselyem, 1 nagy db paradicsom
0.5 közepes db hegyes erős paprika
1 tk fűszerpaprika, 1 db babérlevél, köménymag
5 dkg kolozsvári szalonna
0,5 kg pácolt vaddisznóhús
1 ek setészsír
0.5 db citrom
2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt
1 dl vörösbor
só ízlés szerint 1 teáskanál fekete bors (őrölt)
Másnap a hagymákat aprítjuk, a répát, a gyökeret, a paprikát, paradicsomot karikázzuk, a karalábét és a zellert daraboljuk, a zeller és petrezselyemlevelet aprítjuk.
A kolozsvári szalonnát kevés zsíron megpirítjuk. Ennek zsírjában megdinszteljük előbb a hagymát, majd a zöldségeket. Beletesszük a húst és övegesre pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával.
Kevés vízzel felöntve pároljuk.
A félig kész húsra ráöntjük a lencsét az áztató vizével, s még öntünk hozzá. Belerakjuk a babérlevelet, fűszerezzük.
45 perc főzés után beleöntjük a bort, facsarunk bele citromot
Kóstolás alapján, amikor kész az étel sűrűre habarjuk a liszt és tejföl keverékével.
Friss paradicsom és csípős paprika karikákkal tálaljuk.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.