2 ek cukor
3-4 db vaj
16 dkg kukoricadara
1 ek kukoricakeményító
25 dkg túró
2 dl tejföl
só
locsoláshoz 1/2 db hagyma zsír
Kiöntjük egy tepsiba, hagyjuk kihülni, kicsit megcsilárdulni.
A túröt egy kevés tejföllel elkeverem, de ne legyen folyós, ízesítem.
A megdermedt kukoricakását, felkockázom, a közepébe egy kk túrókrémet teszek.
Óvatosan gombócokat formázok, majd egy jénai tálba helyezem egymás mellé.
A hagymát kozkázom, megdisnsztelem, kicsit meglocsolom hagymás zsírral (ez lesz a dödölle jelleg, ezért nem hívjuk kásának), de ez el is hegyható.
180 fokos előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt kisütöm
Sült húsok mellé vagy magában is kitűnő, tejföllel tálalom.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.