1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
70 gramm vaj a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
egy diónyi nagyságú szarvasgomba kb fele lereszelve, a rizottó bianco tetejére szórva és belefőzve
A leveslét folyamatos forráshőmérsékleten tartva apránként, kevergetve adom hozzá, hogy krémes, igazi rizottó állaga legyen.
Az utolsó lé rátöltés a fehérbor, amiből az alkoholt kicsit kiforraljuk. (Hideg levet nem szabad a rizottóra önteni!)
Ha szükséges fűszerezem, és a legvégén, mikor a rizottó elkészült hozzáadom a nagyobb darabokra reszelt szarvasgombát. (Természetesen ez elhagyhatő, ha nincs elég gomba, akkor elég a tetejére is.)
Beleteszem a vajat, parmezán felét és összekeverem, kisit pihentetem.
Tányéra merem, ráteszem a maradék szarvasgombát, parmezánt és elegen fogyasztjuk.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.