50 dkg liszt
3 dl víz
2.5 dkg élesztő
1.5 dl tej
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
3 fej hibátlan fokhagyma
főzőtejszín
húsleveslé
só, fehérbors
kukoricakeményítő
bacon szalonna, reszelt sajt.
A fokhagymákat a külső héjuktól megtisztítom, de nem pucolom meg.
A megkelt tésztát átdagasztom, cipókat formázok úgy, hogy a foghgymákat belehelyezem, a száruk lógjon ki a tetején, kicsit hagyom még kelni. Kis füleket csípek a tésztából és a sütéshez egy kis olajozott alufóliát teszek bele, így lesz fogantyúja is a cipócsészének.
180 fokon kb 25 perc alatt lesz szép aranybarna.
Ha elkészült hagyom kicsit hülni, majd óvatosan levágom a tetejét és kiszedem a fokhagymát. Megpucolom és ez lesz a leves lapja. Már nem kell pirítani. Összeturmixolom, húslevessel és tejszínnel összefőzöm, szükség szerint ízesítem. Sűríteni kukoricakeményítővel sűrítem.
A cipó tetejére kis sajtot olvasztok, a levest a cipókba töltöm, reszelt sajttal, pirított szalonnával és friss zöldhagymával díszítem.
nálunk az egyik kedvenc leves.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.