2 db bio citrom
2 l langyos víz
½ l víz
½ kg cukor
10 g citromsav
"Mi vagyunk a bodzások" szlogennel indított turisztikai brandet és arculatot a település Győry Tünde polgármester vezetésével.
A bodzaszörp az egyik alaprecept, amit mindenki kedvel, nyáron finom frissítő ital.
A bodzavirágokat átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítva tálba tesszük a felkarikázott citrommal. Vigyázzunk, az ernyős virágok ne essenek darabokra! Annyi kézmeleg vízzel öntjük fel, hogy a virágokat ellepje. Minimum egy, de akár több éjszakán át áztatjuk, lefedve.
A bodzalevet az áztatás után leszűrjük. ½ l vízből és ½ kg cukorból szirupot főzünk. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a bodzaléhez.
A végén hozzáadjuk a citromsavat és üvegekbe zárjuk.
„Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok”
A Vidékfejlesztési Program keretében a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány, valamint Litér Község Önkormányzatának együttműködésével valósult meg a projekt 2019 és 2020 között, bár a közös munka, a megalapozás már évekkel ezelőtt megkezdődött.